Muoviosien 3D-tulostus on Barfixille kustannuskysymys
Barfix Oy on vuodesta 1989 toiminut yritys, joka valmistaa juomanannostelujärjestelmiä. Yrityksen tuotteita ovat esimerkiksi ravintoloiden oluthanat, sekä viinin, veden tai maidon annostelulaitteet. Asiakaskuntaan kuuluu ravintoloita, baareja ja panimoita. Ravintoloihin Barfix toimittaa kokonaisia järjestelmiä, jotka suunnitellaan kuhunkin tilaan erikseen, kun taas panimoille toimitetaan annostelujärjestelmissä tarvittavia komponentteja.
Annostelujärjestelmien osia Barfix tilaa useilta eri toimittajilta ja yhtenä ratkaisuna hyödynnetään myös 3D-tulostusta.
“Yhteistyö Materflown kanssa aloitettiin syksyllä 2018”, kertoo Barfixin Mikko Myyryläinen.
“Me oltiin pitkään jo mietitty 3D-tulostusta menetelmänä ja odotettu, että se tekniikka kypsyy.”

Riskittömämpää kuin muottiin investointi
3D-tulostusta on Barfixillä hyödynnetty muun muassa kustannussyistä. Useat pienet muoviosat olisivat kalliita ja hankalia valmistaa koneistamalla tai ruiskuvalannalla.
“Esimerkiksi tällainen hanan avain, tämä tulisi työstettynä hyvin kalliiksi tai sitten ruiskuvaluna vielä kalliimmaksi”, Myyryläinen kertoo näyttäen pientä avainta, jossa on useita kapeita ulokkeita eri suuntiin.
“Tässä on vähän massaa, eli vähän muovia. Se on tulostamalla varsin edullinen tehdä.”
Jos kyseinen muoviosa valmistettaisiin perinteisellä lastuavalla menetelmällä, muovimateriaalia menisi paljon hukkaan. Tietynlaiset muovimateriaalit voivat olla hyvinkin hintavia, jolloin hukkamateriaali tulee kalliiksi.
Ruiskuvalua varten tarvittavan muotin valmistus taas on suuri alkuinvestointi: ensimmäisen valmistettavan kappaleen hinnaksi olisi Barfixin tilanteessa tullut 12 000 euroa. Kun valmistusta aloittaessa ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka isoja tai pieniä kappalemääriä kutakin osaa tullaan tulevaisuudessaan tarvitsemaan, on järkevää minimoida taloudellinen riski valitsemalla valmistusmenetelmä, joka ei vaadi suurta alkuinvestointia.
“Toinen esimerkki on led-valon varjostin, jota käytetään oluttornissa. Tätä käytetään oluthanassa, johon tulee brändäys eli siinä on esimerkiksi olutbrändin logo tai nimi.”
Varjostinosia Barfix on tähän mennessä valmistuttanut Myyryläisen arvion mukaan 1500-2000 kappaletta.
“Vaikka pitkän päälle nämä olisi ehkä tullut edullisemmaksi tehdä ruiskuvalulla, mutta siinä vaiheessa, kun niitä lähdettiin valmistamaan, ei ollut tietoa, tullaanko niitä tekemään niin paljon vai ei. Tämä on turvallinen ja helppo valinta siinä mielessä.”
Lue tarkemmin Materflown muoviosien 3D-tulostuspalvelusta.
Komponenttien 3D-mallinnus palvelee kahta tarkoitusta
Myyryläinen näkee, että 3D-tulostus on tätä päivää jo useille yrityksille. Barfixille se on yksi valmistusmenetelmä muiden joukossa ja uusia osia 3D-tulostetaan sitä mukaa, kun tarve tulee eteen. Yrityksen valmiutta hyödyntää 3D-tulostusta tukee vahvasti olemassaoleva 3D-mallinnusosaaminen.
“3D-tulostuksen valinta yhdeksi valmistusmenetelmäksi lähti myös ohjelmistopuolelta: me oltiin siinä kohtaa jo jonkin verran suunniteltu omia tuotteitamme 3D-mallinnuksella. Sen mallin kun saa suoraan exportattua tulostettavaan muotoon niin se on aika no-brainer, että sitä mallia voi sitten käyttää tuotannossakin.“
Barfixin tavoitteena on 3D-mallintaa annostelujärjestelmässä kaikki mahdolliset komponentit. Tämä palvelee kahta eri tarkoitusta: annostelujärjestelmien suunnittelua ja komponenttien joustavaa 3D-tulostusta.
“Käytännössä asiakas toimittaa meille mallin ravintolan tiskistä ja me upotetaan sinne meidän komponentit ja nähdään paljonko se esimerkiksi vie tilaa. Ravintolassa tila on aina kortilla ja tilankäyttö on tärkeä tekijä.”
3D-tulostuksen avulla Barfix voi mallintaa ja tilata nopeasti ja sujuvasti juuri niitä osia, joita kulloinkin tarvitaan. 3D-tulostus mahdollistaa myös pienten erien tilaamisen kustannustehokkaasti. Materflown sijainti Lahdessa mahdollistaa lisäksi nopeat toimitukset – joskus Barfixin henkilöstö käy jopa noutamassa valmistuneen erän suoraan Materflown tiloista.
Barfix tulostaa toistaiseksi vain muoviosia PA12 nylonista, mutta sopivien projektien tullessa kohdalle tehdään aina arvio parhaasta tuotantotavasta. Myyryläinen ennakoi Barfixin tutkivan jatkossa myös metalliosien 3D-tulostusta sekä erilaisten tiivisteiden tulostamista kumimaisesta TPU-muovista.